Darmklachten: problemen met stoelgang of een prikkelbare darm

Darmklachten

Zeker 1 op de 5 mensen heeft regelmatig darmklachten. Bijvoorbeeld moeite met ontlasting (obstipatie) of diarree en vaak ook buikpijn en/of darmkrampen. Als je voortdurend last hebt van je darmen, kan dit duiden op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Zo kan men door het eten van bepaald voedsel, door stress of een onregelmatig leven eerder last krijgen van darmklachten.

Moeilijke stoelgang

Constipatie, ook wel verstopping of obstipatie genoemd, is een vervelende aandoening waarbij men wel aandrang heeft maar de ontlasting niet komt. De ontlasting is hard, droog en de stoelgang zeer pijnlijk. Verstopping ontstaat wanneer de afvalstoffen de dikke darm te traag passeren. Door het te lange verblijf in de dikke darm wordt teveel vocht onttrokken aan de inhoud, met als gevolg harde en droge ontlasting die er moeizaam en maar met kleine beetjes tegelijk uit komt. Het toiletbezoek kan hierdoor erg pijnlijk zijn. 

Hoe vaak een mens ontlasting heeft, verschilt. Sommige mensen hebben enkele keren per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

Meestal is de oorzaak van constipatie het eten van te weinig voedingsvezels of te eenzijdig voedsel. De darmen worden onvoldoende geprikkeld en worden ‘lui’. Ook kan te weinig drinken een oorzaak zijn: de ontlasting dikt teveel in. Soms wordt obstipatie ook wel veroorzaakt door bepaalde medicijnen, psychische problemen, hevige emoties of hormonale veranderingen (bv. zwangerschap of overgang).
Sommige mensen hebben tijdelijk last van obstipatie door verandering van omgeving, voeding (vakantie) of spanning (examentijd of andere belangrijke gebeurtenissen). Constipatie kan eveneens een gevolg zijn van te weinig beweging, overmatig gebruik van laxeermiddelen, het langdurig ophouden van de ontlasting en enkele lichamelijke aandoeningen.

Tips

Je kunt veel doen om verstopping te voorkomen. Vermijd vezelarme voeding zoals witbrood en geraffineerde producten. Eet zoveel mogelijk vezelrijke voeding, zilvervliesrijst, muesli, groenten (ook rauwkost) en fruit, pruimen, druiven, frambozen, vijgen, noten, zemelen en havermout. Drink daarbij minstens 1,5 liter vocht per dag. Ook lichaamsbeweging is belangrijk: lichamelijke inspanning stimuleert de darmen tot veel hogere activiteit. Stel een toiletbezoek niet uit, maar ga zodra je aandrang voelt.

Wat doet de homeopaat?

Een homeopaat een bij deze persoon met deze klacht passend middel. Een goed gekozen middel zet het zelfgenezend vermogen aan, waardoor de klacht verdwijnt. Bij darmklachten zijn prebiotica (vezels = voeding voor de darmflora) en probiotica heel belangrijk als ondersteuning. Darmklachten hebben vaak verband met eerder antibiotica gebruik.